7 признака, че червата ви са извън строя

7 признака, че червата ви са извън строя

Ако ни следите, вече знаете, че червата са съществена част от цялостното здраве.

Ако сте един от 60-те милиона, които изпитват сериозни храносмилателни проблеми, вероятно сте наясно с това, че микробиомът ви играе голяма роля. Но ако имате сравнително нормално храносмилане, как да разберете, че нещата там долу не са оптимални?

Ето 7 признака, че червата ви може да не са в ред.

Често сте подути.

Ако подуването на корема е постоянно, това може да е знак, че червата ви не са в ред. Без правилния баланс на микробите в червата някои от храните, които приемате, остават неразградени, ферментират и създават газообразни странични продукти - усещате това като "тухла в стомаха" или сериозно подуване на корема. Ако това ви се случва редовно, проучванията показват, че червата са добро място, откъдето да започнете пътуването си към изцелението.

Изпражненията ви не са ежедневни.

Нека си го кажем направо - никой не обича да говори за навиците си в банята, но това е важно, когато става въпрос за здравето на червата. Изследванията показват, че всичко, което е различно от ежедневно посещение на тоалетната, е знак, че нещата не са оптимални и че нездравите черва ще доведат до нередовно изхождане. Честотата на ходене до тоалетна е ясен барометър за здравето на микробиома ви.

Имате необяснимо повишаване на теглото.

Разбира се, храните се здравословно и спортувате редовно - но числото на кантара продължава да се покачва! Ако това сте вие, може да е знак, че червата ви не преработват правилно храната. Проучване установи, че нездравословните черва могат да доведат до необяснимо повишаване на теглото.

Постоянно сте уморени.

Често срещано оплакване е, че постоянно се чувствате уморени (дори ако спите достатъчно) и това може да е знак, че червата ви не са в ред. Вашият микробиом играе роля както за правилното усвояване на хранителните вещества, така и за управлението на енергийните Ви нива - така че ако нещата не са оптимални, това може да бъде двойна заплаха за Вашето движение. Проучванията са установили, че нездравословните черва могат да доведат до недостиг на хранителни вещества и умора.

Кожата ви винаги се напуква.

Акнето е често срещан проблем, но ако имате постоянни изригвания, това може да е знак, че чревният ви микробиом не е в равновесие. Изследванията показват, че нездравословният чревен микробиом може да доведе до кожни проблеми, включително акне.

Често боледувате.

Червата играят жизненоважна роля в поддържането на имунната система. Ако червата Ви не са в ред, това ЩЕ отслаби способността ви да се борите с инфекциите, което ще Ви направи податливи на по-често боледуване.

Вие сте по-нещастни от обикновено.

Настроението ви е пряко свързано с вашия микробиом и множество изследвания потвърждават, че щастието ни (или липсата на такова) е по-свързано със здравето на червата, отколкото сме предполагали досега. Ако се чувствате депресирани от нищото, това може да е знак, че червата ви не са в ред.

Ето няколко чудесни начина да започнете своята лечебна промяна:

Яжте много плодове и зеленчуци с фибри

Яжте често ферментирали храни

Допълнете с висококачествени пребиотици + пробиотици

Използвайте антибиотици само когато е необходимо

Избягвайте излишния алкохол

За да обобщим, здравето на червата ни не е повод за смях. Ако изпитвате някой от тези признаци - подуване на корема, ленивост, умора, кожни проблеми, хронично заболяване или лошо настроение  е важно да погледнете по-отблизо какво се случва с червата ви. Невинаги е трудно да се направят промени, които да поддържат здравословен микробиом, така че облекчението може да бъде толкова просто, колкото глътка комбуча на ден, за да се предпазите от чревни проблеми.

Назад към блога

Оставяне на коментар