Кралското начало на Комбучата

Кралското начало на Комбучата - GUT2BE Комбуча
По време на династията Цин, в древен Китай, легендарната напитка, наречена комбуча, е създадена за първи път около 221 г. пр.н.е. Направена от подсладен чай, ферментирал с привидно магическа култура от дрожди и бактерии, Комбуча се смята, че притежава силата на безсмъртието. Днес можете да намерите комбуча в местния магазин за хранителни стоки, супермаркет и много ресторанти. Но как е започнало всичко?

Говори се, че великият император Цин Ши Хуанг, който управлявал Китай през 3-ти век пр. н. е., открил тайните на комбуча и я използвал, за да поддържа своята млада сила и дълголетие. Легендата разказва, че императорът бил толкова влюбен в силата на комбуча, че наредил тя да се консумира в цялото му кралство от всички негови граждани. Той стана известен като „Чаят на безсмъртието“ и „Елексирът на безсмъртното здраве“ вътре и извън кралството.

История на Комбучата от времето на древното китайско царство

Kombucha се споменава за първи път в древни китайски текстове, включително "Записите на трите кралства", исторически текст, написан през 3-ти век от н.е. Текстът описва комбуча като "божество" или "божествен чай" и му приписва много лечебни свойства. Комбуча се споменава и в „Компендиум на Материа Медика“, китайски медицински текст, написан през 16 век, който отново изброява няколко ползи за здравето, свързани с консумацията му, включително подобряване на храносмилането и подсилване на имунната система.


С течение на вековете комбуча се разпространява извън границите на Китай със сила и воля, носена по пътя на коприната за продажба и търговия от търговци и пътници. Той става основна напитка в домакинството в Япония и Корея, където е известен съответно като "kocha kinoko" или "чаена гъба" и "chungjin-cha" или "златен чай". Комбуча е ръчно изработена в домашни условия и простата, но мощна рецепта на комбуча се предава от семейство на семейство, за да поддържа цялостното здраве и имунитет.

От Източна Азия се разпространява най-вече в Русия, където комбуча се споменава в няколко древни руски текста. Kombucha е известна като "chaynyy grib" или "чаена гъба" в Русия и се консумира в страната от векове. Едно от най-ранните писмени препратки към комбуча в Русия идва от "Домострой", руски наръчник за управление на домакинството от 16-ти век. Ръководството включва рецепта за комбуча, използвана за лечение на различни заболявания, включително лошо храносмилане и умора.

Комбуча, в наши дни

Едва през 20-ти век Северна Америка открива лечебните свойства на комбуча. Но, както и преди, се разпространява от семейство на семейство, от кухня на кухня. Тогава, през 1995 г.,започва предлагането и в цяла Северна Америка, като от тогава можете да я намерите по рафтовете на повчето от магазините.

И до ден днешен оригиналната комбуча се ферментира на малки партиди както правим и ние от Gut2be, точно както се е случило преди векове – и точно както много хора за първи път приготвят комбуча в семейния си дом.

Комбуча в бъдеще

В съвременния свят легендата за комбуча е устояла – толкова истинска легенда, че можете да я опитате. Комбуча се превърна в една от най-популярните здравословни напитки и се ползва от хората по целия свят, като желана алтернатива на газираните напитки и соковете заради освежаващия си вкус и легендарните ползи за здравето. Някои казват, подобно на онези, които първи са я създали през 221 г. пр. н. е., че комбуча крие тайната на вечната младост, докато други вярват, че тя просто има магически лечебни сили.

Днес знаем, че независимо в какво вярвате, сигурно е, че комбуча има богата история, изпълнена с мистерия, легенди и вкусна, ободряваща хапка. Най-важното е, че ползите от комбуча са издържали изпитанието на времето. Така че защо да не опитате комбуча и да видите дали магията на „Елексира на безсмъртното здраве“ може да направи чудеса за вас?
Назад към блога

Оставяне на коментар