Рецепта за свежа и здравословна комбуча.

Рецепта за свежа и здравословна комбуча.
Комбучата е ферментирала напитка, която може да се приготви у дома сравнително лесно. Процесът на приготвяне на комбуча включва няколко основни стъпки. Ако сте любопитни да се впуснете в света на домашната комбуча, следвайте тези инструкции:
Стъпка 1: Подготовка на необходимите съставки 
Ето какво ще ви трябва:
Чист стъклен съд за ферментация - за предпочитане са стъклени съдове, като съдът който сте избрали трябва да бъде достатъчно голям, за да побере вашето количество комбуча и да остава достатъчно място за въздух.
Чай - използвайте зелен или черен чай. Можете да изберете био варианти за по-добри резултати. 
Захар - добавянето на захар е необходимо за хранене на културите на бактерии и дрожди по време на ферментацията, като в края на ферментационния процес, според зависи в кой ден от него сте решили да го спрете, захарта ще бъде сведена до минимум тъй като тя служи за храна на симбиотичната култура SCOBY
Гъба за Комбуча, или Симбиотична Култура SCOBY - можете да получите комбуча култури от приятел, които вече си е правил комбуча и си я е завъдил, или да ги закупите онлайн.
Покривка за съда - използвайте дишаща покривка като плат или марля, за да осигурите вентилация, и да предотвратите проникването на насекоми и прах.
Стъпка 2: Приготовяне на чаената основа
Загрейте около 1 литър вода до 90 градуса. След като водата заври, добавете 3-4 чаени лъжици зелен чай и 1/4 чаша захар. Разбъркайте добре, докато захарта се разтвори напълно. Оставете чая да изстине до стайна температура.
Стъпка 3: Ферментацията
Когато чайната основа е достатъчно охладена, прехвърлете я в чистия стъклен съд за ферментация. Постепенно добавете гъбата комбуча в съда с чая. Покрийте съда с покривалото което споменахме по-горе, за да осигурите вентилация и предпазите комбучата от замърсяване.
Стъпка 4: Ферментация и втора ферментация
Оставете комбучата да ферментира на тъмно място при стайна температура за около 7-14 дни. Продължителността на ферментацията може да варира в зависимост от вашия вкус и предпочитания. Важно е да държите вашата комбуча в температурен диапазон между 22-26 градуса. Температурата е от изключително значение за протичане на правилен процес на ферментация.
След като мине първата ферментация в рамките на 7-14 дни, изваждате вашата комбуча гъба, и отделяте 150мл от готовата комбуча, като ги поставяте заедно в нов съд за съхранение, който отново трябва да бъде покрит с подходящ дишащ материал. Това е заготовката за вашата следваща партида комбуча. 
След първата ферментация може да започнете втора ферментация, (по желание), като прехвърлите комбучата в стъклени бутилки с плътно затварящи капачки. Добавете вкусови съставки като нарязани плодове или билки. Оставете бутилките на тъмно място за още 2-7 дни, за да се развие вкусът и за да се образува естествена газировка.
Стъпка 5: Сервиране и съхранение
След втората ферментация комбучата е готова за консумация. Използвайте чиста чаша или чаша, за да налеете комбучата и насладете се на свежия й вкус. Можете да съхранявате останалата комбуча в хладилник за по-дълъг период, но имайте предвид, че тя може да стане все по-кисела с времето. Всъщност това и е якото-придобива приятен лимонаден вкус, който е тотално различен от всичко, което сте пили на пазара.
Това е нашата любима рецепта за комбучав домашни условия. Следвайки тези стъпки и експериментирайки с различни вкусове и съставки, можете да създадете свои собствени уникални комбуча напитки в домашни условия.
Назад към блога

Оставяне на коментар