Връзката между мозъка и червата и нейното въздействие върху психичното благополучие

Връзката между мозъка и червата и нейното въздействие върху психичното благополучие
Взирайки се в  летен залез, замисляли ли сте се някога Кой съм аз? Ако сте като повечето от нас, вие сте търсили отговори на този древен човешки въпрос в изкуството, любовта, работата и дълбините на опита. Но знаехте ли, че една следа за това кой сте, включително аспекти на вашето физическо и психическо благополучие, може да се намери в червата ви?
Да обичате тръпчивия вкус и сладост  на комбуча може да е достатъчно за вас. Със сигурност би имало смисъл за нас, ако беше! Но предварителните изследвания също предполагат, че разнообразен микробиом - събирането на бактерии в нашите черва - също може да бъде свързан по сложни начини с нашето психическо благополучие. Въпреки че връзката между здравето на червата и психичното здраве все още се разкрива, потенциално широкообхватните ползи от наличието на здрав чревен микробиом предлагат още една причина да ядете сурови, непастьоризирани ферментирали храни.
Мощни чревни микроби
Микробиомът на червата ви - съставен от повече от 100 трилиона микроби, които населяват чревния ви тракт е толкова уникален, колкото вашия пръстов отпечатък. Дълбоко в рамките на 25 фута от червата, вашият микробиом работи, за да ви защитава срещу патогени и да абсорбира витамините и аминокиселините, които консумирате. Имунните клетки се учат да се мобилизират в червата и те са дом на повече от 20 разновидности на хормони. 
Според Chemical and Engineering News, до 90% от вашия серотонин се произвежда в червата! Постоянно се правят нови открития относно възможните връзки между микробиома на червата ви и вашето психическо и физическо здраве.
Червата са и най-големият ни сетивен орган, чиято повърхност е 40 пъти по-голяма от нашата кожа! Една от основните му функции е да събира информация за мозъка, съобщавайки, че получаваме достатъчно хранителни вещества, как функционират нашите имунни клетки и какво правят нашите хормони.
Предварителните изследвания показват, че разнообразието на микробиома може да подобри функционирането на блуждаещия нерв. Полезните бактерии могат да повлияят на активността на блуждаещия нерв чрез микробиома, да повлияят на комуникацията с мозъка и да помогнат при регулирането на стреса. ⁠
Ясно е значението на поддържането на здравето на изключително сложния орган, който наричаме червата, и неговия резидентен микробиом. Но какво точно имаме предвид под „здрави“ черва? Здравите черва съдържат разнообразна популация от микроби, създавайки баланс между полезни и „лоши“ бактерии. Наличието на някои „лоши“ бактерии помага на имунната система да разпознае с кои микроби да се бори и тук се намесват ферментиралите храни и напитки в частност Комбучата.
В небалансирана микробиома процъфтяват „лошите“ бактерии – патогенният вид, който може да причини инфекции или да ни причини хранително отравяне. Това предизвиква отговор от имунната система - изхвърлете тези лоши бактерии! - и води до повишено възпаление, което е свързано с депресия. Въпреки че точното естество на връзката между възпалението и депресията все още не е напълно разбрано, проучванията показват, че балансираният микробиом може да помогне за създаването на условия за здравословна симбиотична връзка между нашите черва и нашия ум.
Червата са екосистема, чиято сложност продължава да се появява. Да имаш здрави черва означава да имаш достатъчно добри бактерии, заедно с разпръснати „лоши“. С други думи, вместо да се опитвате да елиминирате лошото, начинът да постигнете здраве на червата е да се грижите вярно за доброто. И така, какво можем да направим, за да подхраним нашите упорито работещи черва? Богатите на пробиотици храни като непастьоризираната  комбуча, кефир, кисело мляко и кисело зеле подхранват полезните бактерии в микробиома и спомагат за поддържането на неговия баланс. Приемането на лошото с доброто не само ни помага да се поддържаме в трудни времена. Освен това ни помага да поддържаме червата си здрави!
Със сигурност не е толкова просто да кажете, че пиенето на комбуча ще ви направи щастливи - освен, разбира се, поради нейният вкус. Но тъй като връзките продължават да се появяват между разнообразието на микробиомите, функционалността на нервната система, психичното здраве и храната, която ядем, може да последват обещаващи последици за ползите от здрави черва. Дотогава се наслаждавайте на комбуча! Наздраве!
Назад към блога

Оставяне на коментар