Комбуча и нейната роля в борбата срещу рака

Комбуча и нейната роля в борбата срещу рака - GUT2BE Комбуча
Комбуча e ферментирала напитка от чай, която придобива популярност в последните години и е популярна със своя уникален леко кисел вкус и неизменни ползи за здравето. Въпреки, че не е чудо-лек, някои изследвания и анекдотични свидетелства подсказват, че комбучата играе роля в подкрепата на общото здраве и в борбата срещу рака. В тази статия ще проучим компонентите на комбучата и нейното потенциално влияние върху предотвратяването и лечението на рак.
Комбучата се приготвя чрез ферментация на подсладен чай с помощта на симбиотична култура от бактерии и дрожди (SCOBY). По време на ферментационния процес, SCOBY преобразява захарта и чая в смес, богата на различни съединения, включително органични киселини, антиоксиданти, витамини и пробиотици. Тази уникална комбинация от съставки е довела до изследването на потенциалните здравни ползи на комбучата.
Антиоксидантни свойства на комбучата
Една от най-интригуващите характеристики на комбучата е нейното високо съдържание на антиоксиданти. Антиоксидантите са съединения, които помагат да се нулират вредните свободни радикали в организма. Свободните радикали са нестабилни молекули, които могат да повредят ДНК и да доведат до различни заболявания, включително рак. Комбучата съдържа антиоксиданти като полифеноли и катехини, които се срещат и в чая. Тези антиоксиданти могат да помогнат на клетките да се предпазят от оксидативен стрес и повреждания на ДНК.
Подкрепа за имунната система
Имунната система играе важна роля в откриването и унищожаването на раковите клетки. Някои изследвания споменават, че пробиотиците в комбучата могат положително да влияят върху микробиома на червата и, съответно, да подобрят имунната реакция на организма. Здрав микробиом на червата може да подпомогне подобряването на общата имунна функция и помага на организма в неговата естествена защита срещу рака.
Намаляване на възпалението
Хроничното възпаление е известен фактор за риска от рак, и превенцията на възпалението е важен аспект от предотвратяването на рака. Органичните киселини на комбучата, особено глюкуроновата киселина и D-сакарична киселина-1,4-лактон, показват анти-възпалителни свойства. Чрез намаляване на хроничното възпаление, комбучата може да спомогне за по-здрава среда в организма, която може да намали риска от развитие на рак.
Детоксикация
Органичните киселини на комбучата, като оцетната киселина и глюконовата киселина, се считат, че подпомагат естествените процеси на детоксикация в организма. Детоксикацията включва премахването на токсини и вредни вещества от организма. Въпреки, че се изисква повече изследвания, за да се разбере пълната степен на детоксикационните ефекти на комбучата, добре функциониращата система за детоксикация е важна за предотвратяването на натрупването на вредни съединения, които могат да допринесат за рак.
Интересен факт е че съвременното западно общество е запознато в детайли с ползите на комбуча и един от примерите за това е президентът Роналд Рейгън, който през далечната 1983 година след като е диагностициран с рак на дебелото черво започва лечение с комбуча. Резултатите, които постига са феномелани, а самият той доживява до 93 годишна възраст. 
Назад към блога

Оставяне на коментар